De Tweede Wereldoorlog in De Krim

kazemat

Uit een onderzoek, gehouden door Plaatselijk Belang De Krim onder de plaatselijke bevolking is de wens naar voren gekomen om de oorlogsgeschiedenis van ons dorp te gaan uitzoeken en vast te leggen. Er is in De Krim in de tweede wereldoorlog veel meer gebeurd dan menigeen zich kan indenken, maar door omstandigheden is er niet of nauwelijks aandacht aangeschonken en heeft niemand daarover iets opgeschreven.

Maar wat er toen is gebeurt is zo waardevol dat het niet alleen voor de huidige, maar ook voor toekomstige generaties behouden moet blijven. Uit de enquête kwam de wens naar voren om (oud)inwoners te gaan vragen, of zij hun verhaal dat ze uit eigen ervaring hebben mee gemaakt die te gaan vertellen of op te schrijven, maar ook de verhalen die ze gehoord hebben van hun (groot)ouders zijn van harte welkom.

Er moet een logisch totaalpakket tot stand worden gebracht dat een breed beeld van de oorlogsjaren weergeeft. Er is nog maar een beperkt aantal (oud)inwoners die de betreffende periode bewust heeft meegemaakt en ons daarover nog wat kan vertellen. Ondanks die beperking gaan we toch een poging wagen om dat stuk geschiedenis boven water te krijgen! Maar dat kunnen we niet alleen! Daarbij hebben we u onmisbare hulp nodig! Jarenlang lag er een taboe op dit onderwerp, en werd er niet over gepraat, is er angstvallig over gezwegen. Maar hierdoor is er in de loop van de tijd veel waardevolle informatie verloren gegaan, en nu moeilijk te achterhalen.

 

 

 

kazemat

Wij doen in het bijzonder een beroep op de jongeren onder u om de ouderen te helpen als ze moeite hebben om alles te verwoorden. Ook oude brieven,kaarten, vergunningen, foto’s, films, enz. zijn ook van harte welkom. Zet die oude schoenendoos maar eens op zijn kop! Wie weet welke verrassingen er nog inzitten? We hebben deze site mede speciaal opgezet voor (oud) inwoners van De Krim, en dat zijn er heel veel! Vooral op hen doen we in het bijzonder een beroep, en onze verwachting is dan ook hoog gespannen op de waardevolle informatie die zij ons kunnen verstrekken Kent u nog mensen die in de oorlog in De Krim woonden, en waarvan u denkt; “Die weet er vast nog wel wat van”? Neem eens contact met elkaar op en praat er met elkaar over,wellicht schiet u samen nog wat te binnen waar wij wat aan hebben. Als u nog namen en adressen heeft van mensen die elders wonen, en ons nog wat te vertellen hebben, dan horen wij dat graag. Er is zelfs een kleine groep mensen die hun levensverhaal, of dat van hun ouders hebben opgeschreven, en vooral over het gedeelte over de tweede oorlog zijn wij erg benieuwd. Ook met hun willen wij graag in contact komen.

 

Klik voor een uitgebreid artikel (12 pagina) op de hiernaast weergegeven afbeelding. Hierdoor opent een .pdf bestand.

Klik hier voor een uitgebreid PDF bestand.