Hemmeltied in De Krim

Zaterdag 21 januari van 10.00-12.00uur werd Hemmeltied van RTV Drenthe live uitgezonden vanuit Dorpshuis De Planeet in De Krim. Al vroeg stroomt het dorpshuis vol, met belangstellenden. De presentatie is vanmorgen in handen van Lo Dijkstra en Hennie Kuijer.

Ronald Datema sprak namens Plaatselijk Belang over het dorp met zn 2400 inwoners, 900 huishoudens en een bloeiend verenigingsleven. Plaatselijk Belang kan een spreekbuis zijn voor de bewoners naar de gemeente. Plaatselijk Belang organiseert diverse activiteiten voor de bevolking oa wandel4daagse, mens-erger-je-niet-toernooi en kerstmarkt. Tevens worden diverse commissies aangestuurd door Plaatselijk Belang: Dorpsinrichting (oa realisatie van Akkerpad) en Vrienden van de Vloeivelden.  Ook heeft Plaatselijk Belang voor de verkeersveiligheid, binnenkort zal er verlichting geplaatst worden langs het fietspad richting Coevorden (langs de Scheere). De uitzending werd muzikaal opgeluisterd door Tap-A-Tune, een regionale rock-a-billy-swing-blues-band.

Oud-medewerker Gerrit Jan Hutten vertelde over de aardappelmeelfabriek Onder Ons, opgericht door plaatselijke boeren, met medewerkers uit de wijde omgeving. In 2011 is er een beeld van een ‘zetmeelmolecuul’ geplaatst in het

centrum van het dorp, dit herinnert de bewoners aan het verleden. Over de Vloeivelden raakt Johan Reefman niet uitgepraat, hij vertelt enthousiast over dit prachtige natuurgebied, wat is ontstaan na de sluiting van de
aardappelmeelfabriek. Jaarlijks broeden hier vele vogels. Een kijkscherm, een uitkijktoren en een parkeerplaats zijn inmiddels gerealiseerd.

Het spel werd deze morgen sportief gespeeld door leden van Korfbalvereniging Centrum tegen Voetbalvereniging DKB. De eerste opdracht voor de beide teams is om voor 11.45uur zo veel mogelijk oude wekkers te  verzamelen, meteen komt hele dorp in rep-en-roer, uit alle hoeken en gaten, van zolders en van nachtkastjes worden de wekkers naar het dorpshuis gebracht, om kwart voor 12 zal moeten blijken welke vereniging de meeste wekkers heeft verzameld.

Astrid Stoffers vertelde het eea over Het Kunsthuus, een unieke locatie voor dagbesteding voor mensen met een beperking. Er wordt vooral heel veel geknutseld en deze creatieve kunstwerken worden via het inpandige winkeltje weer verkocht. Ook de plaatselijke scholen verleenden hun medewerking aan deze gezellige ochtend. Er werden pannenkoeken gebakken en lekkere hapjes rondgedeeld.

Ook de commissie die de feestelijkheden rond het 150-jarig bestaan van De Krim organiseert kwam bij monde van Pieter ter Veen en Arend ter Horst een gedeelte van het programma kenbaar maken. Het feest zal zich grotendeels rond het kanaal (de oorsprong van het dorp) afspelen. Het thema is “De Krim zet de bloemetjes buiten”. De festiviteiten starten op 30 april en worden eind september afgesloten. In de tussenliggende perioden zullen de diverse buurtverenigingen in competitieverband tegen elkaar strijden. Ook de sprotverenigingen en scholen zullen deelnemen en er wordt een expositie georganiseerd over het verleden. Henny van Faassen  is bezig met een boek over de oorlogsjaren in De Krim, hij heeft hiervoor diverse emotionele gesprekken gevoerd met overlevenden. De kazemat aan de Parallelweg herinnert het dorp aan oorlogsjaren. De wimpel op de kazemat draagt de tekst “vrijheid, het verdedigen
waard”, jaarlijks vindt hier de 4 mei herdenking plaats.

De Krimse Revue en de kinderrevue kwamen aan het woord. De Revue staat dit jaar ook in het teken van het 150-jarig bestaan. Albert Kuper schrijft de teksten. De kinderrevue is ontstaan naar aanleiding van het verzoek van de brede school, hierin wordt door de beide plaatselijke scholen samengewerkt.  Ondertussen liep de morgen ten einde, alle aanwezige wekkers liepen om kwart voor 12 af, het spannende spel werd door een eindsprint gewonnen door vv DKB. Gea Eichner kwam als laatste aan het woord, over de bewegingsgroepen voor ouderen, die ze met veel
enthousiasme leidt. Uit de mannelijke gymgroep is zelfs een koor ontstaan wat regelmatig regionaal optreedt met zang, sketches en  korte verhalen. Dit koor sloot deze morgen muzikaal af met de meezinger ” Varia”.

Voor wie de uitzending gemist heeft > deze is terug te luisteren via onderstaande links

10.00-11.00uur http://www.rtvdrenthe.nl/gemist/Radio/hemmeltied/u315190/

11.00-12.00uur http://www.rtvdrenthe.nl/gemist/Radio/hemmeltied/u315191/