Persbericht NAM: NAM gaat opnieuw boren in De Krim

In november start de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) op de bestaande NAM-locatie aan de Knappersveldweg in De Krim met een nieuwe boring. De boring neemt ongeveer acht weken tijd in beslag. Op dit moment worden er al voorbereidingen getroffen om de locatie en de toegangswegen geschikt te maken voor de zware boortoren die nodig is voor de boring. Eind november worden de eerste onderdelen van de boortoren aangevoerd.

In totaal zijn er ongeveer 115 vrachtwagens nodig om het materiaal voor de boortoren aan te voeren. Daarom worden er door de NAM op dit moment meerdere passeerstroken aangelegd op de Knappersveldweg zelf en op de Verlengde Kerkdijk. Op die manier kunnen vrachtwagens en ‘normaal’ verkeer elkaar zo veilig mogelijk passeren. De passeerstroken worden na de boring en de werkzaamheden van de NAM weer weggehaald. Het opbouwen van de boortoren op de locatie neemt enkele dagen in beslag. Het is een moderne boorinstallatie met een hoogte van ongeveer 46 meter. Wanneer de toren eenmaal staat, kan worden begonnen met de boring zelf die 24 uur per dag en 7 dagen per week door gaat. Rondom de boorinstallatie staat tijdelijk materieel dat nodig is voor de uitvoering van de boring. De boortoren is alleen bedoeld voor het boren van de putten, want door de boring worden de boven- en ondergrond met elkaar in verbinding gebracht. Na acht weken zal de boortoren dan ook weer afgebroken worden en vertrekken naar een andere locatie.

Om het gas daadwerkelijk te kunnen ‘winnen’ is nog een bovengrondse installatie nodig. Op deze locatie staan al meer soortgelijke installaties. De aansluiting hiervan vindt in het voorjaar plaats. NAM wint al een aantal jaren aardgas vanaf deze gaswinningslocatie. Deze nieuwe boring is nodig om een geïsoleerd stuk gasveld in de ondergrond te bereiken. De gashoudende laag bevindt zich op een diepte van ongeveer 3000 meter. Het gewonnen aardgas wordt met leidingen naar de gasbehandelingslocatie in Ten Arlo vervoerd, waarna verdere verspreiding plaatsvindt.

Volg de NAM op Twitter @nambv om op de hoogte te blijven van alle actuele ontwikkelingen op deze locatie.